ABD Standartlarına göre, hamburger ve sandviçler 227 g'dan daha hafif olan ürünlerken, somun ekmekler net ağırlığı 227 gr’ı asan ürünler olarak sınıflandırılır.
Daha yaygın türlerden bazıları; hamburger, sandviçler, rol ekmekler, Kayser ekmeği, bagel (simit) en yaygın türlerden bazılarıdır. Hamburger ve sandviç çeşitliliği formülasyon, sekil ve boyut bakımından sınırsızdır. (Pişirme Bilimi, 3)
Sert Rol Ekmekler: “Sert” kelimesi, fırınlanmış ürünün kabuğuna dokunulduğunda hissedilen sertlik anlamına gelir. Sert rol ekmekler genellikle yumuşak rol ekmeklere kıyasla daha sert, daha çok çiğnenir bir kabuğa sahiptir. Bazen “çıtır rol ekmeği” sert rol ekmekleri için kullanılan terimdir.
Yumuşak Rol Ekmekler: Yumuşak rol ekmekler küçük, yumuşak ve hassas ürünlerdir. Sert rol ekmeklerle aynı boyutta ve şekilde olabilirler, ancak yumuşak rol ekmeklerin tadı ve kabuğu sert rulolardan farklıdır. Yumuşak rol ekmekler daha tatlı bir tada, ince yumuşak kabuğa sahiptir. Ayrıca yumuşak roller hassastır ve çiğnemesi daha kolaydır. Yumuşak rol ve sert rol işleme teknikleri farklıdır. Yumuşak rol ürünleri, sert rulolardan daha yüksek seviyede şeker, yağ, maya ve su içerir.
Hamburger ve Hotdog Sandviçler: Hamburger ve sosisli sandviç ekmekleri (Hotdog) genellikle aynı formülasyona sahiptir, ancak şekil olarak farklıdır. Hamburger `in çapı yaklaşık 8,9 ila 12,7 cm'dir; sosisli sandviç ekmekleri yaklaşık 12,7 cm ila 15,3 cm uzunluğunda dikdörtgendir. Ayrıca 16 veya 18 cm uzunluğunda bazı uzun sosisli sandviç ekmekleri (Hotdog) de vardır. Her iki ürün türü de yaklaşık 3,8 cm yüksekliğindedir.
Öğün Rol Ekmekleri: Öğün rol ekmekleri, yemek saatlerinde sunulan yumuşak ve küçük rulo ekmeğidir. Öğün rol ekmekleri şekil ve tat açısından hamburgerden farklıdır. Şekil ve tat açısından bir standart yoktur. Fırıncı kendi tarifini geliştirmekte özgürdür ve yaratıcılığını susam, peynir, ayçiçeği çekirdeği, soğan veya çavdar vb. gibi yemek rol ekmeklerin yapımında kullanabilir. (Pişirme Bilimi, 3)
Simit (Türk Bagel Ekmeği): Simit yuvarlak şekilli bir ekmek tipidir. Çoğunlukla susam tohumu ile kaplıdır; bazen haşhaş, keten veya ayçiçeği tohumu kullanılır. Simit, Osmanlı İmparatorluğu mutfaklarının bir parçasıydı ve bugün de tüm dünyada Türk Simidi olarak tanımlanıyor. Bu küçük çıtır altın renkli ekmek halkaları Türkiye'nin neredeyse hemen her yerinde satılmaktadır. Simit bagel ile yakından ilişkilidir ve aslında simit ve bagel ayni şekilde imal edilmektedir. Simit de susam tohumu serpilmeden önce ve pişirilmeden önce kaynar suda haşlanmış bir bagel gibi üretilen otantik bir üründür.
Sert rol ekmekleri, yumuşak rol ekmekleri, hamburger, hot dog, öğün rol ekmekleri için farklı hamur isleme, üretim çözümleri vardır. Sarmasik Grup, hedef üretim kapasitesine ve ürün özelliklerine bağlı olarak ideal çözümler sunulmaktadır. Gerek tam otomatik çözümler gerekse yarı otomatik anahtar teslim çözümler, müşterilerin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda sunulur.
Daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var? Lütfen bizimle iletişime geçin. Uzmanlarımız tüm sorularınızı cevaplayacaktır.